NEDJELJNA ČITANJA            17.06.2018.

 

11. NEDJELJA KROZ GODINU

Prvo citanje: Ez 17,22-24 
Ezekiel
   Ovako govori Jahve Gospod: `S vrha cedra velikoga, s vrška mladih grana njegovih, odlomit cu grancicu i posadit` je na gori visokoj, najvišoj. Na najvišoj gori izraelskoj nju cu zasaditi: razgranat ce se ona, plodom uroditi. I sve ce poljsko drvece znati da ja sam Jahve koji visoko drvo ponizujem, a nisko uzvisujem; zeleno drvo sušim, a drvu suhu dajem da rodi. Ja, Jahve, rekoh i ucinit cu!`”

Pripjevni psalam: Ps 92,2-3.13-16
Psalam
  Dobro je slaviti Jahvu, pjevati imenu tvome, Svevišnji; 3naviještati jutrom ljubav tvoju i nocu vjernost tvoju, K`o palma cvate pravednik i raste k`o cedar libanonski. Zasadeni u Domu Jahvinu, cvatu u dvorima Boga našega. Rod donose i u starosti, socni i puni svježine: da navijeste kako je pravedan Jahve, Hrid moja, onaj na kome nema nepravde.

Drugo čitanje: 2 Kor 5,6-10
Druga poslanica Korincanima
 Uvijek smo stoga puni pouzdanja makar i znamo: naseljeni u tijelu, iseljeni smo od Gospodina. Ta u vjeri hodimo, ne u gledanju. Da, puni smo pouzdanja i najradije bismo se iselili iz tijela i naselili kod Gospodina. Zato se i trsimo da mu omilimo, bilo naseljeni, bilo iseljeni. Jer svima nam se pojaviti pred sudištem Kristovim da svaki dobije što je kroz tijelo zaradio, bilo dobro, bilo zlo.


Evanđelje: Mk 4,26-34
Evanđelje po Marku

  I govoraše im: "Kraljevstvo je Božje kao kad čovjek baci sjeme u zemlju. Spavao on ili bdio, noću i danju sjeme klija i raste - sam ne zna kako; zemlja sama od sebe donosi plod: najprije stabljiku, onda klas i napokon puno zrnja na klasu. A čim plod dopusti, brže se on laća srpa jer eto žetve." I govoraše: "Kako da prispodobimo kraljevstvo nebesko ili u kojoj da ga prispodobi iznesemo? Kao kad se gorušičino zrno posije u zemlju. Manje od svega sjemenja na zemlji, jednoć posijano, naraste i postane veće od svega povrća pa potjera velike grane te se pod sjenom njegovom gnijezde ptice nebeske." Mnogim takvim prispodobama navješćivaše im Riječ, kako već mogahu slušati. Bez prispodobe im ne govoraše, a nasamo bi svojim učenicima sve razjašnjavao.


Povratak na vrh